Warmte: een primaire behoefte

Wat was ik verbaasd toen ik – zwanger van mijn eerste kind – las over de gevaren van een te warm kindje, maar niets las over het belang van warmte! Kennelijk is alleen het gevaar van ‘te warm’ het vermelden waard, maar ‘te koud’ is natuurlijk ook niet goed! Maar daar lees je niks over, daar wordt op consultatiebureaus niet over gerept. De vraag is nu: Wat is er dan erg aan als mijn kind niet warm genoeg is? En is de kans dat dat gebeurt eigenlijk groot?

Ja, die kans is heel erg groot. In de veilige omgeving van de baarmoeder is je kindje steeds ingebed geweest in jouw moederlijf met een constante temperatuur van rond de 37 graden Celsius. Dat was de beste omgeving om te groeien.  Na de geboorte kun je dit niet meer zo fysiek en vanzelf blijven verzorgen en moeten kleren en dekens je kleintje helpen om zichzelf op temperatuur te houden. Je kind verliest warmte waar de huid onbedekt is of slechts bedekt is met een dunne laag niet-isolerende stof zoals katoen of kunstmatige stoffen als polyester en acryl. Zeker in de eerste levensweken, maar ook in de maanden daarna verliest een kindje heel makkelijk de warmte omdat het zo snel moet groeien.

Topsport                                                                                                                                       Het lijfje gebruikt de meeste energie voor die groei en handjes en voetjes worden als eerste te koud omdat de prioriteit ligt bij het hoofd en de organen die voor een groot deel na de geboorte nog tijd nodig hebben om te rijpen. De fontanel moet nog gesloten worden en ondertussen moet het kind in de eerste tijd op aarde zijn/haar gewicht verdubbelen. Dat alles kun je vergelijken met topsport. Wanneer je kind nu ook nog energie moet stoppen in het op peil houden van de temperatuur, gaat dit ten koste van een behaaglijk gevoel, maar erger nog, ook van de groei!

Te warm is niet goed                                                                                                  Natuurlijk moet je in de gaten houden dat je kind geen knalrode wangen krijgt of een gezwollen gezichtje van de hitte. Tegenwoordig zijn bijna alle huizen goed geisoleerd en wordt er in de winter gestookt voor een aangename kamertemperatuur. Baby’tjes kunnen nog niet zweten en kunnen overtollige hitte dus alleen kwijtraken door een verkoelende luchtstroom. Houd je kind dus altijd goed in de gaten qua temperatuur en als je ziet of voelt dat je kind het te warm heeft, is het zaak om of wat kleertjes uit te trekken, de kamer te ventileren of om je kind te verplaatsen naar een wat koelere omgeving. Hartje zomer kan een badje ook verkoeling brengen, maar pas op dat het water nooit kouder is dan handwarmte, anders vat je kind binnen de kortste keren kou ondanks de warmte.

Blote enkeltjes                                                                                                                          Wat mij aan het hart gaat zijn de vele kindjes die ik heb ontmoet die – als de ouders een trui, een warme broek en sokken met een stel winterlaarzen droegen – een dun katoenen broekje aanhadden met katoenen sokjes en kleine slofjes eronder. De blote enkeltjes piepten ertussendoor en verloren daar de broodnodige warmte. Mutsjes worden nauwelijks nog gedragen door pasgeborenen of baby’s van enkele maanden oud. Een katoenen romper en een mooi katoenen jurkje en – met een beetje geluk – een katoenen maillotje eronder, geven het kleine meiske nauwelijks de warmte die ze nodig heeft, zeker niet ’s winters.

Eigen waarneming                                                                                                          Gebruik je eigen handen (zorg dat die lekker warm zijn!) en voel eens tijdens het verschonen aan de blote voetjes en de vingertoppen van je kleine (de “uiteinden” van de ledematen moeten het eerst afkoelen als er niet genoeg warmte beschikbaar is!). Lekker warm? Dan is er niks aan de hand. Aan de koele kant? Dan kan het geen kwaad te speuren naar blote plekjes en die in te pakken. Is het echt koud? Dan is het het beste om je kindje in een warme ruimte en met warme handen een lekkere massage te geven met baby-olie en daarna in te pakken met zachte wollen kleertjes. 

De oeroude wol – nog steeds modern                                                                              Wol is het enige materiaal dat van nature bedoeld is om warm te houden. De structuur van wol is zo opgebouwd dat zich overal kleine luchtkamertjes bevinden die de warmte van je kind isoleren en terugkaatsen, waardoor de temperatuur niet alleen wordt behouden, maar ook wordt gevoed. Op wonderlijke wijze word je er toch nooit te warm in. Zelfs op een zomerse dag isoleert een dunne laag wol je huid dusdanig dat het de overtollige warmte buiten houdt, maar de huid op comfortabele manier omhult met een zacht laagje. De duurste thermostoffen zijn niet zo geniaal als de eenvoudige, oeroude wol. Toch is de wol die tegenwoordig gebruikt wordt voor baby- en kinderkleding, maar ook voor het ondergoed voor volwassenen, niet meer de wol zoals die vroeger werd bewerkt. Jeuken doet het allang niet meer en voor de echt gevoelige huid zijn er prachtige mengsels met zuivere zijde of katoen, waardoor je nietsvermoedend wol kunt dragen en kunt profiteren van haar warmte, zonder ook maar een spoortje irritatie.

De katoen die bij de meeste wollen kleertjes gebruikt wordt is ook nog eens van biologische oorsprong en is dus niet geproduceerd met allerlei mileubelastende giffen. De goedkope, kunstmatig gemaakte “vervangers” voor wol (die tegenwoordig vaak gebruikt worden, juist ook voor baby- en kinderkleding), zoals fleecestof gemaakt van polyester of zelfs van plastic petflessen, is veel lichter en droogt sneller, maar heeft niet half de werking van wol. Vergis je niet, er bestaat ook wolfleece die er erg op lijkt en net zo zacht is, maar veeeeel betere warmte geeft en de ademende, isolerende werking heeft van de natuur.

Ode aan de muts                                                                                                                         En dan nog kort over dat mutsje. Zoals ik al eerder schreef: de fontanel is nog open en vaak hebben baby’tjes nog maar weinig haar als natuurlijke isolatielaag. De hoofdhuid is dan de enige barriere tussen de kwetsbare hersenen van je kleintje en de (buiten)lucht! De meeste warmte verliest een kindje via de hoofdhuid. Voel maar: het hoofd is altijd warm! Maar je kind stookt voor de mussen als die warmte, die zo nodig is, ook juist bij het sluiten van de fontanel, direct verloren gaat aan de lucht. Geef je kind dus een klein mutsje, ook in de zomer. Je voelt het vanzelf aan het hoofdje van je kind: als de fontanel gesloten is, kun je de hartslag niet meer bovenop het koppetje voelen en mag het mutsje in ieder geval binnenshuis af blijven. De zachte babymutsjes, van zijde, katoen of wol of een mengeling, houden het babyhoofdje inclusief de oortjes warm, besparen je kleintje veel ‘stookenergie’ en staan nog lief ook. 

Kopen!                                                                                                                                             En dan even wat reclame, natuurlijk. De mooiste wollen kleertjes vind je in Amsterdam bij De Zaailing, in Den Haag bij Matruschka, in Zutphen bij Obilot en in Deventer bij De Amaranth. Online is vandaag de dag ook veel te vinden: 

http://www.deamaranth.nl/index.py?page=shop&section=babys (webshop van de mooie winkel in Deventer! Ga live kijken als je in de buurt bent, ze hebben ook mooie dameskleding!)
http://www.ekobebe.nl/ (fijne site met grote keus)
babynatura.nl 
asterra.nl 
schaapskleren.com 
http://www.ecotex.nl/webshop/contents/nl/d54_babykleding.html 
http://www.greenjump.nl/Categorie/Kleding/Wol-Zijde 
http://www.schaapjeschaapje.nl/catalog/index.php/cPath/24?osCsid=9982fde84ccfeffd1b3723459c67977c 
http://www.littleshoparoundthecorner.nl/ 
 
En nog een tip: bij Little Shop Around The Corner verkopen ze ook een mooi boekje van Edmond Schoorel over dit onderwerp. Het heet ‘Het belang van warmte voor het opgroeiende kind’ en kost maar €12,50. Een aanrader!

En, last but not least: Tweedehands is ook een goede optie! Via vrienden of kennissen (bijvoorbeeld via een vrijeschool!) of de website antrovista.nl of zoek via Marktplaats! Verzeker je er dan wel van dat je echt wol koopt en geen fleece of pluche, want sommige verkopers kennen het verschil helaas niet. Maar als er een merk bij staat als Engel, Cosilana, Disana, Lana of Sturm, is het topkwaliteit, vaak voor een klein prijsje. 

Ik wens alle kleintjes een behaaglijk warme kindertijd!

DSC08857
Onze Arend, 17 dagen oud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s