Antroposofische kinderopvang

Visie

De antroposofie is de basis voor mijn manier van werken. Je kind komt ergens vandaan en heeft een doel waar het naartoe op weg is. Het is geen toeval dat het bij jou werd geboren. Als opvoeders hebben we de taak om onze kinderen zo goed mogelijk te begeleiden om hun doel te vinden en te bereiken. Daarmee is het van belang dat we ons omringen met bewust gekozen materialen en dat we aandacht besteden aan de manier waarop we ons kleden, de kwaliteit van ons eten en al onze handelingen.

Ik zing met de kinderen, praat tegen hen, maar geef ze ook de gelegenheid om de dingen zelf te ontdekken en om zichzelf te zijn. Met mijn pedagogische opleiding als achtergrond observeer ik het gedrag van kinderen en stimuleer ik hen in hun spel dat passend is bij hun leeftijdsfase. De kinderen mogen spelend leren en ontdekken en doordat de omgeving op hen is aangepast kunnen ze volop hun gang gaan.

De praktijk

– een prettige omgeving met natuurlijke materialen (houten vloer, houten blokken, speellappen, mooie poppen, veel zelfgemaakt, een grote tuin waarin de kinderen volop hun gang kunnen gaan terwijl ik in de tuin werk.

– de tuin is een eetbare tuin. Sinds het najaar van 2012 ben ik verslingerd aan het moestuinieren, met name dankzij de inspirerende filmpjes van ‘The Edible Garden’ van Alys Fowler (aanrader!). De giftige planten waren natuurlijk al weg, maar nu moet ook alle niet-eetbare plantenpracht eraan geloven. Alleen een paar mooie bloemen voor in de vaas en met zoet stuifmeel voor de insecten mogen blijven… Daar zit natuurlijk veel werk aan; wieden, graven, zaaien en planten, oogsten en snoeien. Maar langzaamaan verandert de tuin in een Luilekkerland. En de kinderen zijn erbij!

– zoveel mogelijk verse, biologische voeding (geen kant-en-klaar maaltijden), vers fruit, geen gebruik van witte suiker of vlees

– een dagindeling die volledig is aangepast op het ritme van de kinderen met veel verschillende activiteiten zoals koekjes of pannenkoeken bakken, tekenen en schilderen voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar.

– in overleg maken we samen afspraken over de tijden van brengen en halen.

Omdat ik er van overtuigd ben dat goed opvoeden ook te maken heeft met het (op)voeden van ons lichaam, geef ik de kinderen zo veel mogelijk biologische voeding. Veel kinderen in deze tijd hebben er geen idee van hoe fruit en groente groeit, dat brood van graan wordt gebakken of dat melk in feite ook van de plantenwereld komt, door het malse gras dat de koeien eten. Wie zich dit realiseert, gaat anders om met de gulle gaven van moeder Natuur. Dat brengt een andere levenshouding met zich mee die ik de kinderen graag mee wil geven.

Stukje platteland in de stad

Het liefst zou ik de opvang op een boerderij hebben en alles tot dagelijkse kost maken. Maar helaas wonen we in een stad. En al ben ik gek op Amsterdam, ik hoop een klein stukje platteland mee te geven aan de kinderen. Hier in de tuin kunnen ze zelf, als het zomer is, rijpe aardbeien, frambozen en bramen plukken, zien ze de rabarber, de bietjes en de pompoenen groeien, en zien ze mij aan de slag met al het tuinwerk dat er gedaan moet worden. Door de seizoenen heen beleven ze zo de natuur. Maar het is geen strakke moestuin in rijtjes zonder onkruid. Alles groeit en bloeit doorelkaar en er is ook een zandbak en een klein grasveldje, een schommel en voldoende speelgoed. De kinderen zijn hier meer dan welkom en spelen tussen alles wat hier groeit. Zo groeien ook zij – al is het in Amsterdam Osdorp – op in het groen!

Wil je meer weten over mijn visie en hoe ik die in praktijk breng, schroom dan niet om contact op te nemen. Over de antroposofie is veel geschreven. Voor de echte boekenwurm en ook voor de razend druk bezette ouder zijn er tal van mogelijkheden tot verdieping, van rijen boeken van Rudolf Steiner (zware kost!) tot leuke tijdschriften met hedendaagse artikelen. Zie ook de Boekenlijst.

Kennismaken

Omdat ik het heel belangrijk vind dat je kind zich bij mij thuis voelt en dat je me goed leert kennen zodat de communicatie optimaal is, wil ik je graag uitnodigen voor een kennismakingsgesprek waarin ik je kan vertellen over mijn achtergrond en motivatie en waarin jij als ouder vragen kunt stellen. Eventueel kan ik je ook meer vertellen in een uitgebreider gesprek over opvoeding en de achtergrond van mijn visie.

Wil je meer weten over de opvang of de kosten of wil je een afspraak maken, vul dan het contactformulier op het tabblad ‘Contact’ in. Ik neem dan zsm contact met je op.

Wie weet, tot gauw!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s