Over Rozemarijntje

Rozemarijntje kinderopvang werd gerund door Susannah van Asch-Yasuda (1981) en afgestudeerd als leerkracht voor het vrijeschoolonderwijs.

‘Ik heb vijf jaar als leerkracht in de Vrije School aan de Abbenbroekweg in Den Haag gewerkt. De laatste drie jaar werkte ik parttime om een deel van de week thuis te zijn als gastouder. Ik wilde weten of het bij me zou passen, omdat we een kinderwens hadden en ik met een eigen kind het liefste thuis wilde kunnen zijn en toch geld moest verdienen. Het beviel me al snel heel goed en sinds de geboorte van onze eerste zoon in december 2010 is het ook een geweldige oplossing gebleken om inderdaad thuis te werken en te zorgen voor mijn eigen kroost. Ik deed dat uiteindelijk vier dagen per week.

In april 2016 stierf Arend, onze oudste zoon plotseling op de leeftijd van vijf jaar. Emile, onze tweede zoon, was bijna drie en vier dagen later ben ik bevallen van ons derde kind; weer een jongen: Olaf. Deze drastische wending in ons leven heeft mij vooral doen beseffen dat het jonge leven enorm kostbaar is. Met dubbele intentie zet ik me in om onze kinderen een rijke, volle, plezierige, leerzame en toch ontspannen jeugd te geven. Ik heb de vreemde gewaarwording dat het verliezen van ons oudste kind mij tot een rustiger mens heeft gemaakt met nóg meer liefde voor het leven. In juni 2018 werd ons vierde kind geboren: een dochter! Wat zijn we blij dat Iduna bij ons wilde komen!

Weet dat dit onderwerp voor mij geen taboe is. Als je vragen hebt over Arend’s dood of over hoe wij hiermee omgaan, mag je die te allen tijde stellen.

In 2019 besloten wij te willen verhuizen naar meer natuur en kozen voor het mooie Zutphen. Daar bouwen we nu aan een klein paradijsje op aarde met een grote tuin, kipjes en heel veel fruitbomen om ons mooie huis. De maandlasten werden zo drastisch minder door de veel lagere hypotheek, dat het mogelijk wordt om van één salaris te kunnen leven: ik word thuisblijfmama.

Mijn man werkt fulltime als leerkracht op een Vrije School. We delen onze visie en dat is aan ons huis goed te zien.

Dit zei ik over hoe ik wilde werken als gastouder:

Ik heb sinds mijn 12e altijd veel oppaswerk gedaan, dus ben ik zeer ervaren met kleine kinderen. Mijn ideaal is dat kinderen opgroeien in een veilige, sfeervolle omgeving, met mooie materialen en veel liefdevolle aandacht. Toch moeten kinderen ook altijd de kans krijgen om zelf op onderzoek uit te gaan en hun eigen leermeester te zijn. Als volwassene en opvoeder ben ik ervoor verantwoordelijk dat dit op een veilige manier kan, maar ik laat jonge kinderen ook vaak even ‘zwemmen’. Dan zie ik wat ze echt zelf kunnen en dat is meestal meer dan je denkt. De kinderen krijgen hier veel zelfvertrouwen van en groeien zienderogen, maar zullen niet snel iets doen waar ze niet aan toe zijn. Ik stimuleer de positieve, krachtige ontwikkelingen zo goed als ik kan en leer de kinderen zo snel mogelijk om zelfstandig te spelen en te helpen in de huishoudelijke taakjes die ze mij zien doen. Zo creëren ze vaak zelf hun ideale dagritme en kan ieder kind zijn of haar eigen ontwikkeling doormaken. Regelmatig bak ik met de kinderen broodjes of koekjes. Hier beleven ze veel plezier aan. Dat ze hun zelfgemaakte traktaties thuis kunnen delen met papa en mama is dan een grootse beloning.

Kinderopvang is in de huidige tijd onvermijdelijk, maar het is wel zaak dat je ervoor zorgt dat binnen die opvang zoveel mogelijk stabiliteit is en aandacht voor het opgroeiende kind. Daarbij ben ik ervan overtuigd dat goede voeding een wezenlijke rol speelt bij de gezondheid en vitaliteit van kinderen en dat je die het beste ondersteunt door verse, biologische producten te gebruiken.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s