EigenWijsheid

Jaren ervaring wil ik graag delen. Omdat ik andere ouders zie worstelen, omdat ik soms een mening heb over wat ik zie. Dat is lastig, want is die mening wel terecht? Ik ben maar een gewone moeder. Ik heb mijn best gedaan tijdens mijn opleiding tot vrijeschooljuf en heb vijf jaar voor de klas gestaan. Nu ben ik thuis voor mijn eigen kindjes en de gastkindjes in mijn opvang. In de afgelopen jaren heb ik heel wat kinderen gezien. Mijn jongere zusje en broertje, de vele oppaskindjes en de leerlingen op school en nu de kinderen in mijn opvang en mijn eigen kroost. Wat heb ik in die tijd geleerd?

Eigen Mening                                                                                                                    Waarom neemt iemand het initiatief om dingen uit te denken, op te schrijven en dan te publiceren op een website en via facebook verder te verspreiden? Voor mij geldt daarvoor een heel persoonlijk idealisme. Ik wil echter graag even uitleggen waar die soms controversiële ideeën vandaan komen. En ik wil me ook een beetje indekken: het gaat hier om een persoonlijke mening. Want een wetenschapper ben ik niet. Ik heb de middelen en de mogelijkheid niet om de dingen die ik hier beweer wetenschappelijk te onderbouwen. Ik kan onmogelijk garanderen dat wat voor mij werkt en waarheid is, dat dat ook automatisch toepasbaar is in elke andere situatie, bij elk ander stel en bij elk ander kind. Het zal wel niet.

Wetenschappelijk (niet) bewezen                                                                                        Ik wil proberen je eigen oergevoel en je gezonde verstand een beetje te steunen. We zijn vaak geneigd om de autoriteiten klakkeloos te geloven. De man of vrouw in de witte jas is zo’n autoriteit. Als je zelf niet medisch geschoold bent, dan ben je op dat gebied afhankelijk van de deskundige. Maar pas op. De deskundige weet wel veel, maar ook niet alles! En – zeker als we het hebben over de medische wereld! – de deskundige zal nooit iets verkondigen dat wetenschappelijk niet bewezen is. Dat kun je als voordeel zien, maar het is ook een nadeel. Je bent afhankelijk van iemand met onvolledige informatie!

We weten nog lang niet alles. In de afgelopen jaren heb ik al talloze keren meegemaakt dat een voorheen ‘bewezen’ idee of feit door de tijd werd ingehaald en de prullenbak in kon. Het meest bekende idee is misschien wel dat we eeuwenlang dachten dat de aarde plat was. Tot het tegendeel werd bewezen. Toen ik nog maar pas geboren was, verkondigden de meeste consultatiebureaus nog dat het veel beter was om flesvoeding te geven dan borstvoeding (ik had – en heb! – gelukkig een zeer eigenwijze moeder!). Tot het tegendeel werd bewezen. Iets verder terug wist niemand hoe schadelijk sigaretten eigenlijk waren. Tot het tegendeel werd bewezen.

Eigen oordeel                                                                                                                                Ik geloof dat je met een beetje vertrouwen in je eigen oordeelsvermogen als moeder veel meer weet dan je nu hardop durft te zeggen. Maar de twijfel en de onzekerheid doet je gevoelsmatige (oer-)kennis de das om en daarom durf je het vaak niet hardop te zeggen, laat staan in praktijk te brengen. 

Ik merk dat ik met bepaalde onderwerpen op een punt kom dat ik het wel durf te zeggen, ernaar handel en het wil uitdragen. Ik heb nu al zoveel kindjes gezien, ouders gesproken en veel gelezen en uitgewisseld, dat wil ik graag met je delen. Maar weet dat ik de waarheid niet in pacht heb. Wees dus een kritische lezer. Stel de vragen die je zou willen stellen zonder enige scrupules, ik sta altijd open voor (opbouwende) kritiek en ben je er zelfs dankbaar voor: op die manier kan ik mijn overtuigingen schaven, bijsturen en waar nodig nuanceren. Dan kunnen we onze krachten en inzichten bundelen en daar komen jij, ik en alle ouders die dit lezen verder mee. En dat is precies de bedoeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s